Деца от Кубрат в надпревара с американци и англичани във Volvo Adventure

Общи 18 април 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7980 посещения | без коментари

За втора поредна година СОУ “Христо Ботев“ от гр. Кубрат ще представя България на финалите на международния детски турнир Volvo Adventure. Учениците заминават за Гьотеборг в средата на месец юни. Там те ще представят пред жури своята разработка на тема „Компостирането – от боклука до градината“.
Volvo Adventure е глобален проект за опазване на околната среда. В него могат да вземат участие младежи на възраст между 13 и 16 години, владеещи английски език. В продължение на една седмица те представят свои идеи на теми, свързани с опазването на околната среда. Представители на водещи екологични организации, като UNESCO, UNEP (United nations environment programme) и WOSM (World organization of the scouting movement), в сътрудничество с Volvo Car Corporation оценяват най-доброто предложение, което да бъде стимулирано със сума от $10 000. Парите трябва да послужат за цялостна реализация на представения еко план. Вторият и третият в крайното класиране също получават парични награди на стойност съответно $6 000 и $4 000. Съперници на България във финалната фаза са ученици от САЩ, Англия, Турция, Индия, Перу, Индонезия и Фиджи. Самото участие в крайната фаза на Volvo Adventure също се смята за огромен успех, предвид над 120-те кандидата, участвали в надпреварата тази година.
Проектът на СОУ „Христо Ботев“ от гр. Кубрат „Компостирането – от боклука до градината“ е повече от интересен. Той е вдъхновен от нашумелите напоследък призиви за ежегодно почистване на България. Ръководството на училището подкрепя безусловно това начинание, но опитът му показва, че денят за почистване на страната е недостатъчен и има само временен ефект. Справка показва, че всяка година на територията на СОУ Христо Ботев се изхвърлят около 10 000 тона отпадъци, като 70% от тях са разградими в околната среда.
Затова директорът и всички учители насърчават децата да събират боклуците в двора на училището разделно, като същевременно компостират биоразградимите отпадъци. По този начин възпитателите учат децата колко е важно разделното събиране на отпадъците.
Друг актуален пример е с хартията. Всяка година в СОУ „Христо Ботев“ изхвърлят около 60 тона от нея. Затова решават да я събират разделно, за да могат после да я рециклират. Това не само ще спаси редица дървета от изсичане, но и ще спомогне за редуциране на въглеродните емисии, отделящи се в атмосферата.

 
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте