Борбата за книжки на арабските жени

Общи 22 октомври 2013 | Speed-Press.com A- A+ 8020 посещения | без коментари

Консервативното кралство Саудитска Арабия, където ислямът е особено строг, е единствената страна в света, в която жените нямат право да шофират. Точно затова активистки започват кампания, която да донесе на жените повече свобода. На 26 октомври арабките ще се противопоставят на забраната за шофиране и ще застанат зад волана. По този начин рискуват да бъдат арестувани от религиозната полиция, което се е случвало често в миналото.
Крал Абдула още се колебае дали да пусне жените зад волана. “Забраната е “обществен консенсус”, казва той още през 2007. Държавата прилагала волята на народа. Организаторките на кампанията виждат нещата по друг начин. “Волята на народа в Саудитска Арабия се е променила, казва не само активистката и блогърка Еман ал Нафдшан: - Живеем във време, в което жени стават министри, депутати и професори. Унизително е, че трябва да протестираме и да нарушаваме закона, за да може половината от населението на Саудитска Арабия да получи основно право.”
От 20 септември кампанията е събрала повече от 20 000 поддръжници в Саудитска Арабия, и то от всички групи на обществото – стари, млади, богати, бедни, жени и мъже. Времето на едно ново поколение е узряло. То е “отраснало с интернет и е свикнало да вижда жени да заемат важни постове”, подчертава професорката Фавсижа ал Бакр. Заедно с други 45 видни жени тя се провали в опита да отмени забраната за шофиране. “Междувременно Саудитска Арабия е готова за промени”, убедена е тя. Наскоро дори и в политиката е имало напредък. Няколко парламентаристки предложили в съвета да се дискутира отмяната на забраната за шофиране. Едва от началото на тази година има жени, членове на 150-членния консултативен орган.
Колко е трудна отмяната на забраната за шофиране на жените от Саудитска Арабия, ни показва и примерът с шейха Салех бин Саад ал Лухайдан. Ислямският духовник посочва проучвания, според които шофирането имало влияние върху яйчниците и таза. Последствията били проблеми със забременяването.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте