Честита 100-годишнина, г-н Светофар!

Общи 06 август 2014 | Speed-Press.com A- A+ 9830 посещения | без коментари

Всички мразим светофарите, но щем, не щем, прекарваме около две седмици от живота си, докато чакаме пред тях. Те определят ритъма на движение на милиарди хора по всички краища на света, а светлините им са се превърнали в нарицателно за позволение или забрана или за повишено внимание. На 5 август 2014 г. светофарът стана на 100 години.

Първият светофар работи в Охайо

Всъщност принципът на работата на светофара е по-стар дори от автомобила. Още през 1868 г. в Лондон свети газов фенер, излъчващ червена и зелена светлина, който се управлява от полицай. Само след три седмици работа обаче съоръжението експлодира и ранява тежко служителя на реда. Така минават още 46 години, докато в Кливланд, Охайо, започва да работи първият светофар на принципа, познат и днес. Идеята за него има много бащи. Сред тях са Лестър Уайър, полицай от Солт Лейк сити, и Гарет Морган, син на някогашен роб, откривател на противогаза и на химикал за изправяне на косата. По данни на производителя на светофарни уредби Siemens в Германия има 1,5 млн. подобни съоръжения. Ако човек почака при червен сигнал на всяко от тях по една минута, ще загуби около три години от живота си.

Синхронизацията им е истинско изкуство

И въпреки че всеки от нас се изнервя от дълго чакане по светофарите, смисълът от тяхната употреба рядко бива подлаган на съмнение. „Синхронизацията е истинско изкуство“, обяснява Вилке Рейнц. Инженерът на Siemens е отговорен за „интелигентни транспортни системи“ и нощем дори сънува светофари. „Има невероятни алгоритми, посредством които можем да регулираме трафика. И те могат да бъдат модифицирани много сериозно“ - невинаги за радост на шофьорите. „Някои общини оставят трафика да „тече“, а други го забавят изкуствено. По този начин шофьорите са принудени да се отказват от личните си автомобили и да се прехвърлят към обществения транспорт.“

Полицията и Бърза помощ могат да „резервират“ зелена светлина

Всички, занимаващи се с организация на движението, са идиоти, които си уреждат „зелена вълна“ по пътя към вкъщи. „Подобни работи се чуват често, но са пълни глупости“, обяснява Райнц. „Организацията на движението е наука и се прави от професионалисти.“ В зависимост от това какви цели преследва дадена община, трафикът може да бъде ускорен или забавен. „Да изпълниш политическата воля и в двата случая е истинско изкуство.“ Въпреки това само някои имат винаги право да бъдат пред останалите. Бърза помощ и полицията могат така да организират маршрута си, че всички, които пресичат пътя им, да чакат на червено. Понякога „зелена вълна“ се пуска и за кордони на политици и други високопоставени лица.

Свят без светофари е само мечта

Заплашено ли е съществуването на светофара? Напоследък все по-често се използват кръгови движения, които трябва да ускорят потока от автомобили. „Те обаче не помагат във вътрешността на градовете“, казва Райнц. „Някои общини дори поставят светофари на кръговите движения – и така ги правят безсмислени.“ Експертът по светофарите Райнц мечтае за свят без светофари. „Защото колите могат да комуникират помежду си и сами да изчисляват оптималния транспортен поток. Само че на пътя има също и колоездачи, както и пешеходци. Ето защо елиминирането на сигналните уредби ще остане само мечта“, смята Райнц.

До няколко години светофарът ще казва на шофьора: „Трябва да си поговорим!“. Например за времето, в което ще свети червено. „Тогава той би могъл да ви каже: „Изключете двигателя!“. При всички положения обаче цветовата комбинация „червено-жълто-зелено“ ще бъде запазена, тъй като се е наложила по целия свят. В Китай се опитаха да променят познатата схема, като поставят цвета на комунизма на мястото на зеления, но всичко завърши с транспортен хаос.

Времето за чакане е време за флиртуване

Всъщност чакането на светофара си има и положителна страна – тогава можете да флиртувате с човека от съседната кола. При направено изследване 71% от всички шофьори признават, че поне веднъж са използвали времето за чакане за закачки с представител на противоположния пол. Това събужда интереса дори на транспортния психолог Юрген Мерц. „Флиртуването успокоява“, обяснява експертът. А когато човек е спокоен, шофира по-сигурно.

Агенция Speed-Press

 
Ключови думи:   Любопитно
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте