Тестват автомобили роботи по обществени пътища

Общи 18 юли 2013 | Speed-Press.com A- A+ 5110 посещения | без коментари

Великобритания разреши тестовете на безпилотни автомобили по националните пътища на страната. Докато Националната администрация по пътна безопасност в САЩ (NHTSA) препоръча забрана на тези изпитания.
Тестовете на автомобилите роботи са организирани от Nissan заедно с Оксфордския университет. Британците и японците досега пробваха възможностите на такъв автомобил, създаден на базата на електрическия Leaf, но на закрити частни трасета. Сега вече имат благословията на властите да правят това на пътища, но само ако трафикът е незначителен. С цел безопасност обаче в тестовия автомобил обаче задължително ще има шофьор.
Тестваната технология бе разработена заедно с учените и инженерите от Оксфордския университет, които решиха да създадат евтин автопилот за гражданските коли. Засега стойността на системата е около 5864 евро, но създателите й се надяват в близките десет години да поевтинее до 117 евро.
Повече от половината от 50 000 автомобилисти от 10 страни в света са се изказали положително за ползването безпилотни коли. Най-много са поддръжниците от Бразилия – 95%.
Автопилотът работи с помощта на два лазера, чиито данни се обработват от компютър, създаващ 3D-карта на местността. Информацията се запаметява и при повторно преминаване през същото място и автомобилът вече може да се движи самостоятелно. Освен това лазерите разпознават и нови обекти на пътя, включително и пешеходци.
Нови системи в областта на автомобилите роботи разработват Toyota, Audi, Volvo, BMW, Volkswagen, Cadillac, Continental и Google.

 
Ключови думи:   nhtsa, nissan
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте