Почина големият Керъл Шелби

Общи 15 май 2012 | Speed-Press.com A- A+ 4375 посещения | без коментари

След смъртта на Фердинанд Александър Порше, Shelby International обяви още една загуба за автомобилния свят. За жалост научаваме, че Керъл Шелби е починал на 10 май 2012 в Далас, Тексас, на 89-годишна възраст.
Още като дете Керъл Шелби е запален по спортните автомобили и състезанията. През Втората световна война тексасецът служи във военната авиация. След войната той се насочва към цивилни професии като транспорта и добива на петрол.
През 1958 Керъл Шелби започва кариерата си във Формула 1 зад волана на Maserati 250F, а следващата година и на Aston Martin DBR4. През тези два сезона не бележи нито една точка. Но на „24 часа на Льо Ман“ 1959 Керъл Шелби застава начело на генералното класиране и стъпва на първото място на подиума. През 1960 г. печели надпреварата Castle Rock зад волана на Scarab в шампионата USAC. За съжаление проблеми със сърцето го принуждават да преустанови кариерата си на пилот. Той решава да пробва възможностите си като конструктор и предлага американски автомобил, способен да конкурира Ferrari както по отношение на цената, така и като поддръжка.
Именно през 1962 г. е премиерата на първия Shelby, след като конструкторът внася от AC Ace чрез Европа един агрегат V8 Ford. Дебютът на Shelby Cobra 260ci се превръща в истинско събитие. Американският роудстър после ще премине през версиите 289ci, 427ci със страхотните Super Snakes с 800 к.с.
През 1965 Ford предлага на Керъл Шелби да създаде по-достъпен спортен автомобил в сравнение с Cobra, като конкурира Plymouth и Chevrolet в сегмента на Muscle Cars. Шелби се заема със съвсем младия Mustang и предлага GT 350, като по-късно добавя и версията GT 500 и Bullitt на Стив МакКуин в едноименния филм. След като реализира Ford GT40 и Shelby Cobra Daytona Coup

 
Ключови думи:   aston martin, castle rock, ferrari, maserati, maserati 250f, Shelby
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте