Пет причини, които подлудяват шофьорите

Общи 14 юни 2011 | Auto-Press.net A- A+ 7785 посещения | без коментари

Безразборното и безпричинно пибибкане, средният пръст, псувнята, понякога сбивания и дори стрелба не са непознати явления по нашите пътища. Кара се като за последно и като че ли всеки зад волана е носител на жълта книжка и потенциален пациент на Четвърти километър. Пътят, особено в столицата е пълна лудница, нещата, които ни изкарват от кожата за секунда са безброй.

Явно не само у нас положението е такова, след като американското автомобилно издания Motor Trend е поръчало социологично проучване за причините, които най-често дразнят водачите на пътя.

В Щатите са отбелязани пет главни дразнителя:
1. Бавните шофьори - посочено от 43,5% от анкетираните.
2. Водачи пишещи есемеси и говорещи по телефона - 23,2%.
3. Водачи, които не включват мигач - 16,1%.
4. Водачи, които притискат или ви засичат - 10%.
5. Тези, които не завиват надясно при червен сигнал на светофара -7,2%.

Тези изводи са интересни, но не съвпадат напълно с нашето пътно положение. При нас нещата са доста по-сложни и дълбоки - има повече дразнители от по-различно естество. Говоренето по телефона не прави впечатление, по-скоро хората с устройство в ухото за свободни ръце изглеждат като гротеска. За мигачите няма грижа, работят ли, не работят, все тая. Ако светят стоповете и това е достатъчно.

Таксиджии, снабдителни ванове, маршруткаджии, за които си невидим на пътя, завирачи - особено тази последна пасмина, дразни до безумие и като капак на всичко блондинки, които са си направо отделна тема за социологично проучване. Минаването на червено не е наша работа, след като и катаджиите нехаят, особено, когато колата е черна и от престижните немски марки.

За подреждането пред светофарите - леле - мале, като бой без правила - какво филмче с интересни финансови последствия може да излезе само на светофара на Симеоновско шосе при Семинарията. От най-дясното в най-лявото, каране в насрещното дори и от препълнените автобуси на градския транспорт. Не ужас, а преизподня...

И това не е всичко - двойки черни джипове, мерцедеси, аудита, които не само не знаят къде са мигачите, да не говорим за някакво лентово движение, а като метачка на градската чистота изхвърлят всичко по пътя си. Те не карат по правилник, а по някакви си собствени идеи, свързани най-вече с това да покажат на боса, колко са добри в работата си по измитането на останалата "пасмина" от пътя на "величието"...

Свирене, задръствания, буркани, "бомбардирани" улици, роми и пенсионери с архаични соц-возила, които винаги се чупят там където най-не трябва, катаджии в храстите по идеалните прави. Истинска готова болест, каквато там зад Океана не могат и да сънуват.

Всъщност коренът на злото е един - натрупана с години злоба и агресивност, следствие на прекрасния ни "демократичен" живот. Отрова, която се набира в мозъка постоянно или спонтанно, и се излива в безадресните варварски отношения на пътя. Още Фройд разясни, че агресията се набира така в съзнанието и ако не намери изход, като тази на футболните фенове на стадиона, може да се излее навън и по най-нищожен повод, най-често не към истинския виновник, а към този, който безнаказано може да бъде "подритнат".

Беден български народе...Или пък откачалките зад волана не са българи, а някакво ново диво балканско племе?!

 
Ключови думи:   motor trend
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте