Да не бъркаме някои автомобилни марки

Общи 15 декември 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7770 посещения | без коментари

Мислите си, че Renault има нещо общо с Renault Trucks и Renault Flight? В едно недалечно минало редица товарни кораби и яхти пък са били задвижвани от дизелови мотори Renault Marine.

Излязла вчера в Automotive News новина, че Renault Trucks продава и последния си дял от Volvo AB (6,5%), ме накара да се замисля за приликите и разликите при компании със сходни имена. Отдавна производителят на товарни автомобили Renault Trucks няма нищо общо с „Режията“, както я наричаме в нашите среди. Още преди 2000 г. тя прекъсна връзката си и със селскостопанската техника, като продаде подразделението си Renault Agriculture на германската компания Claas. Не се знае какво ще се случи с Renault Trucks (преди Renault Vеhicules Industriels), но тъй като тя продължава да съществува, не трябва да я бъркаме с Renault.

Историята познава още много подобни случаи. Шведската Volvo AB, собственик на Renault Trucks, днес няма нищо общо с Volvo Cars, автомобилната марка, която пък принадлежи на китайската Geely. Ами Rolls Royce? Колите от марката са част от гермаския гигант BMW, а компанията Rolls Royce Group, която произвежда реактивни двигатели за самолети днес (вж. снимката), няма нищо общо с баварците.

Когато говорим обаче за Motori Marini Lamborghini, която прави супермощни двигатели за двукорпусните състезателни лодки от Class 1 (може да се сравнява с Формула 1, но е по вода), е добре да знаем, че тя все още е част от Lambo. От друга страна обаче, самата марка днес отдавна е част от портфолиото на VW Group. Нещата непрекъснато се променят.

 
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте