Главният редактор на Top Gear България с престижна архитектурна награда

Общи 27 февруари 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7830 посещения | без коментари

Проектът, дело на екип с ръководители арх. Любомир Станиславов (гл. редактор на BBC Top Gear България) и арх. Владимир Михов (S Architectural Team), спечели поощрителна награда в конкурс за промяна на предназначението на зала „Св. София“ в бившия Партиен дом, където ще бъде преместено Народното събрание. Тяхното предложение е тя да бъде превърната в пленарна зала, в стил германския „Бундестаг“.
Основната промяна, която предвиждат архитектите, е така да се каже „обръщане“ на амфитеатъра на залата. Според тях това дава възможност за превръщането й в първата модерна пленарна зала в България, отговаряща на всички съвременни изисквания. Подът на трапецовидното помещение ще промени наклона си. Така говорещият ще бъде приближен към аудиторията. „В това има и известна доза символика, тъй като преди зала „Св. София“ е служила на комунизма, а сега обръща наклона към новото време“, сподели специално за Speed-Press арх. Станиславов, който от години е главен редактор на BBC Top Gear България и е сред основателите на агенцията ни.
Под мястото на легендарната петолъчката е разположено т. н. „Око на народа“. Подобно решение има и в „Бундестага“. То представлява объл отвор с формата на огромно око, покрит от купол със стъклено-метална конструкция, разположен точно над мястото за речи. „Окото на народа“ ще има и психологическо въздействие върху всеки изказващ се от трибуната на парламента, тъй като то не само дава възможност речта му да бъде набюдавана от посетители в сградата, а и открива визуална връзка от трибуната и председателската ниша към веещия се на върха на сградата национален трикольор. Предвидено е отгоре да има достъп за туристи, желаещи да наблюдават случващото се в залата. Не е за подценяване и фактът, че по този начин ще бъде осигурено естествено осветление на залата през деня.
Обособен е и отделен вход за медиите (от бул. „Дондуков“), заедно с пресцентъра и всички обслужващи ги зони и помещения.
Предложеният проект подхожда с респект към оригинала, запазвайки неговата цялост, като в същото време подсказва съвременната трансформация, която сградата е претърпяла.
Наскоро арх. Владимир Михов спечели и друг престижен приз в конкурса „Сграда на годината“. Неговият проект за преустройство на „Априловската гимназия“ в Габрово бе отличен в категория „Учебни сгради“.

 
Ключови думи:   architectural team, bbc, speed press, top gear
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте