Българи на старта на Breslau Poland 2014 тази събота

Общи 11 юли 2014 | Speed-Press.com A- A+ 7610 посещения | без коментари

От 12 до 19 юли тази година ще се проведе Breslau Poland 2014 – най-голямото и едно от най-старите оф-роуд състезания в Европа. Маратонът вече чукна 20 години, но се развива със скоростта на буен тийнейджър.
За 2014 година организаторите на надпреварите с етикет Breslau - офроуд доайенът Александър Ковачев и неговият екип, са ни подготвили купища новости и интересни неща както за Breslau Poland, традиционно провеждащо се в Полша, така и за Balkan Breslau Rallye, за което вече можем също да кажем – традиционно провеждащо се на територията на България.
Breslau Poland 2014 ни предлага няколко сериозни новости. За първи път след експерименталното състезание преди две години, тази година полското Бреслау предлага пълнофункционална „крос-кънтри” (рали-рейд) категория. За разлика от класическата схема на Breslau, комбинираща скоростните рали отсечки в пресечен терен с екстремни трофи препятствия, в новия състезателен клас пилотите ще могат да настъпят педала на газта до край, а навигаторите ще се борят единствено с техничната навигация на роудбука, вместо да опъват лебедки и колани из блата и реки. Предвид характерния релеф на Полша, изобилстващ от прашни и пясъчни терени, зрелището се очертава като един истински „мини Дакар“. Още повече че в този клас заявки са подали не един и двама опитни състезатели, участвали в надпревари като „Дакар“, Silk Way Rally и т.н.
След няколко години пауза, на старта на надпреварата в Полша отново ще има български състезатели. Своето участие за Breslau Poland 2014 записа не кой да е, а трикратният участник в рали „Дакар“ Петър Ценков. Ценков традиционно залага на своя копилот – вицешампиона от рали Breslau 2006 Иван Маринов, както и на пустинния си болид Opel Antara RR. Българите ще се състезават в нововъведения крос-кънтри (рали-рейд) клас на полския маратон, където ще мерят сили с опитни „играчи“ от цяла Европа.Амбицията на Ценков и Маринов, разбира се, е да добавят титлата от Breslau Poland 2014 към тази от миналогодишното издание на Balkan Breslau Rallye. Това е поредният български тим, който ще се изправи срещу полските трасета, след като самият организатор на „Бреслау“ бе дългогодишен участник в ралито през изминалото десетилетие. Ковачев има в актива си няколко класирания в топ 5, а през 2006 година взе бронза от надпреварата. През същата тази година второто място отново бе за българи – Красимир Илиев, навигиран от Иван Маринов.
От 2007 до 2011 година в Breslau Poland участваше тандемът Десислав Славчев – Маргарита Стайнова, които също неизменно бяха сред най-бързите екипажи и малко им остана да вземат титлата. Ще ви припомним, че Десо и Марги спечелиха Balkan Breslau Rallye през 2012 година.
На трасето в Полша ще видим и мегазвезда от рали Дакар. Става въпрос за чешкия топ пилот Алеш Лопрайс с неговата знаменита Tatra Queen 69. Племенникът на легендарния Карел Лопрайс ще участва в рали-рейд категорията на Breslau Poland 2014.
За десерт оставяме най-хубавата новост, свързана с Breslau Poland 2014 – тази година ще можем да следим състезанието в реално време през интернет благодарение на сателитни устройства във всяка машина. Позициите на състезателите ще се визуализират на Google map карта, разположена в сайта на Breslau Poland 2014 – www.rally-breslau.com. Достъпът до картата и позиционирането става чрез бутон в горния десен ъгъл на страницата. Организаторите обещават следенето на ралито да става освен през компютри, също и през таблети и смартфони.
Видео

 
Ключови думи:   Off Road
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте