XC90 ще бъде първото Volvo със собствена платформа

Общи 25 февруари 2013 | Speed-Press.com A- A+ 1940 посещения | без коментари

Първата собствена платформа на Volvo, откакто шведите минаха под шапката на китайската Geely, ще бъде готова през следващата година. На нея ще бъде разработен дългоочакваният наследник на XC90, а впоследствие тя ще се използва и за много други модели на марката. Новото Volvo V40 използва платформата на Ford Focus, но занапред зависимостта от бившите собственици ще отпадне.

Новата платформа SPA (Scalable Platform Architecture, Мащабируема архитектурна платформа ) ще се използва също при наследниците на седана S80 и комбито V70, които ще получат имената S90 и V90. Изпълнителният директор на компанията Хакан Самюелсън обясни необходимостта от новата платформа: „Възможността да използваме собствени модули означава, че сме независими, но и обратното. Когато си независим трябва да търсиш собствени начини за пестене.“
Заедно с новата платформа Volvo ще покаже и нови двигатели – с максимум четири цилиндъра. „Времето на безбройните цилиндри свърши“, категоричен е Самюелсън.
Подобно на новото поколение турбо двигатели на BMW, тези при Volvo също ще използват общи за бензиновите и дизеловите мотори части – около 40%. Дизеловите ще бъдат с мощности между 120 и 230 к.с., а бензиновите – от 140 до 280 к.с. Целта им е да бъдат с около 15% по-икономични от актуалната гама двигатели. За по-мощните модели ще се използват хибридни технологии.

 
Ключови думи:   bmw, ford, ford focus, geely, platform architecture, s80, spa, v70, volvo, volvo v40, xc90
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте