Pontiac – краят на една легенда

Общи 18 май 2009 | Auto-Press.net A- A+ 1836 посещения | без коментари

Pontiac е една от най-старите американски марки, водеща началото си от 1926-а година. Тя е предлагана в Щатите, Канада и Мексико от собственика й GM, като "aтлетична" и специализирана в производството на малко по-спортни от средно представените основни автомобили на пазара.

На 27 април тази година в средата на финансовите си проблеми и програма за реструктуриране гигантът обяви, че ще приключи производството на автомобили марка Pontiac в края на средващата година и ще се концентрира върху съдбата на основните си марки Chevrolet, Cadillac, Buick и GMC.

Легендарната американска марка Pontiac беше много известна със стилните си седани и родстъри, но явно пада жертва на намаляващия американски пазар на нови автомобили и кризата, обхванала трите големи американски автопроизводителя. Така луксозните, но доста ящни" понтиаци навлизат като минало в историята на автомобилизма. Доста анализатори правят интересна връзка между съдбата на кръстника" на марката – индианският вожд Понтиак, водил безуспешна битка срещу британците в средата на 18-и век.

Сред известните модели на марката са моделите Bonneville, Trans Am, Firebird, Le Mans, Grand Am и Grand Prix. Първият понтиак вижда бял свят през 1926-а и само за година издига марката сред най-продаваните в Щатите. През над 80-годишната си история автомобилите понтиак са печелили различни престижни признания, заради интелигентния си маркетинг, иновативен стил, в тях са видели бял свят редица нововъведения, през 60-е и 70-е години на миналия век марката е любима на стриит и драгрейсърите, които не се интересуват въoбще от разхода на гориво, слабата част на марката. По-нататък във времето понтиаците губят битката за клиентите от минивановете и днес марката държи по-малко от два процента от пазар в Щатите.

GM намали общата си продукция с около 200 000 автомобила и обяви намерението си да намали броя на заводите си от 47 през 2008-а на 34 в Щатите до края на следващата година. Така по пътя към спасението мама" жертва Pontiac, който обаче не е единственият пострадал в процеса на реструктурирането. GM има намерение да продаде или преустанови работата на марките си Saab, Saturn и Hummer до края на годината.

 
Ключови думи:   buick, cadillac, chevrolet, gmc, grand am, pontiac, trans am firebird
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте