Честит юбилей, малко Volvo

Общи 26 август 2014 | Speed-Press.com A- A+ 11905 посещения | без коментари

На 1 септември 1944 г. в новопостроената кралска тенис зала в Стокхолм врати отваря едно много важно за Volvo изложение. Втората световна война все още не е приключила, но шведите вече гледат към мирното бъдеще. По това време компанията е едва 18-годишна. Посетителите на салона могат видят най-различни неща – като започнем от танкове, през стопански машнини и два нови модела на Volvo - PV60 и PV444. Наричат ги „гълъбите на мира“.
Дизайнът на PV60 е правен още преди началото на войната и моделът трябвало да дебютира още през 1940 г., но историческите събития отменят премиерата му. Голямата звезда на изложението обаче е малкото Volvo PV444, над което в продължение на две години са работили близо 40 дизайнери. Още при дебюта му са подписани незабавно 2300 договора за продажба.
PV444 не е просто първият малък автомобил на марката, но и първият с монокок шаси. Новост е и 4-цилиндровият двигател. Той е 1,4-литров и пилотната му версия развива макс. мощност 40 к.с. Каросерията на първия екземпляр е решена в черно, а салонът – в светлозелено.
По това време компанията изнася малко коли отвъд родината си. Но с този модел Volvo излиза на пазара в САЩ на 15 август 1955 г.
Първоначалните планове предвиждали от PV444 да бъдат произведени 8000 екземпляра. Броят е впечатляващ, като се има предвид, че по това време компанията прави не повече от 2000 бройки. Но малкото сладко Volvo наистина променя нещата, защото до 1958 г. то излиза в „тираж“ от 200 000 автомобила.

 
Ключови думи:   volvo
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте