Химията е ключът към бъдещето

Общи 08 октомври 2013 | Speed-Press.com A- A+ 10465 посещения | без коментари

През 2020 година в света се очаква да бъдат произведени 122 млн. леки коли (77 млн. през 2011), те трябва да са здрави, леки, икономични. Химията е ключът, който може да помогне на автомобилната индустрия да ги направи такива, защото тя може да осигури нови материали и технологии, с известна гордост заяви д-р Херберт Фиш, вицепрезидент на BASF Hungaria kft&Southeast Europe, на Международната автомобилна конференция в София.
Доставките на части и материали от BASF за автомобилната индустрия сега са за над 9,5 млрд. евро годишно, а в бъдеще сътрудничеството им трябва да става все по-тясно. Той илюстрира тази своя идея с прототипа Smart Forvision – съвместна разработка на Daimler и BASF, представен на автосалона във Франкфурт през 2011 г. За този авангарден електромобил химическият концерн е осигурил авангардни решения, които са позволили да се постигне 20% по-голям пробег. Джантите например са от термопластични полимери и са с 3 кг по-леки от алуминиевите, като имат същата здравина. Седалките са изработени от нови материали, които ги правят не само с 3 кг по-леки от познатите, но осигуряват и оптимален климатичен комфорт. Климатичният комфорт в колата се поддържа без разход на енергия благодарение на отразяващия инфрачервени лъчи слой на прозорците, а покривът е от органични прозрачни соларни клетки, които захранват с електричество колата. Това е само прототип, но той показва, че при добро взаимодействие химическата индустрия може да доближи момента, в който електромобилите ще станат възможни.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте