Първи тест на новото Maserati Ghibli

Общи 21 юни 2013 | Speed-Press.com A- A+ 4335 посещения | без коментари

Доскоро човек трябваше да бръкне много дълбоко в джоба си, за да си купи Maserati. За по-малко от 200 000 лева няма нито Quattroporte, нито GranCoupe, нито GranCabrio. Така моделите са наистина ексклузивни, имат много престижен имидж, но не генерират голям оборот. Италианците обаче искат да повишат обема на производството си над пет пъти и да произвеждат поне 50 000 автомобила годишно до 2015. За тази цел Maserati лансира новото Ghibli, което с тризъбеца си ще заплаши BMW Серия 5, Audi A6 или Mercedes E-класа от септември 2013.

Ghibli получава първия дизел в историята на фирмата
Дъщерната на Fiat компания залага не само на темпераментен дизайн и на спортен характер, но и мисли за по-разумните купувачи и за изминаващите много километри. За тях Maserati предлага първия дизелов мотор в историята на марката, както и изгодна (за класа) цена. Струващото близо 130 000 лева (изчислено по цени за Германия) Ghibli естествено не е бюджетен модел, но е с около 70 000 лева по-евтино от „големия си брат“ Quattroporte. Въпреки че е дълго 4,97 м, новото Maserati получава всички инсигнии, които се очакват от марката в Модена. Предницата е плоска, дълга и завършва с типичната за италианския производител акулова муцуна. В предните калници откриваме типичните „хриле“, страничният профил е ярко очертан, а задницата е къса и с агресивна визия.
Предните седалки са много стегнати със спортни контури, а интериорният дизайн се различава от този на Quattroporte само по по-заоблените форми. Заради по-късото с 20 см междуосие отзад е тесничко.
Ghibli се гмурка пъргаво по завоите
Ghibli не е толкова луксозно като Quattroporte, но за сметка на това е много по-динамично от по-големия модел. Конкурентът на Серия 3 реагира по-остро на командите с волана, демонстрира по-добра стабилност и атакува завоите по-пъргаво. Maserati влиза в нова ера на задвижващите агрегати. Производителят, който през 90-те използваше V8 Biturbo-двигатели, за първи път в новата си история залага на V6. Оборудваните с турбо 3-литрови мотори обаче не използват само бензин. За първи път в историята си Maserati лансира дизелов модел. И докато бензиновите агрегати с 330 или 410 к.с. по традиция идват от Ferrari, то дизелът ще бъде произвеждан от италианския доставчик VM Motori. Фирменият шеф Харалд Вестер знае какъв голям грях е това за истинските фенове на марката и се оправдава: „Дори с дизел под капака Maserati запазва характера и звука си.“
Инженерите обаче не са намерили най-точния тон, както му се иска на високопоставения мениджър. Но двигателят не тропа като типичен дизел. Благодарение на Soundsymposer в бордната електроника и два високоговорителя в близост до ауспуха, Maserati създава сериозно акустично присъствие и звучи като нещо средно между „янки“ с V8 и пристанищен влекач.
Maserati ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,3 сек
275 к.с. и 600 Нм са гаранция за спортните възможности на „италианеца“. Дизелът тегли мощно и ускорява машината само за 6,3 сек от 0 до 100 км/ч. Изпреварванията се превръщат в детска игра, а при секундно невнимание бързо можете да останете без книжка заради ограниченията на скоростта.
Новото 4х4-задвижване за момента може да бъде поръчано само заедно с мощния бензинов двигател. Ghibli не разполага с голям брой иновативни инфотейнмънт и асистиращи системи. Автомобилът предлага WLAN Hotspot, камера за заден ход и темпомат. Всичко това може би е достатъчно за екзотики като Quattroporte или GranCabrio, но не и за автомобил, който се очаква да бъде шофиран много. Очаквайте скоро в AUTO BILD България сравнителен тест на Ghibli срещу BMW.

 
Ключови думи:   Audi A6, bmw, fiat, maserati, maserati ghibli, mercedes, Quattroporte
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте