Перфектният по размери автомобил

Общи 05 септември 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7620 посещения | без коментари

Експериментът на BMW да направи перфектния по размери и функционалност автомобил продължава с пълна сила. Компанията вярва, че с кръстоска между различни класове автомобили ще постигне перфектната рецепта. Дали това е правилният път? В този случай резултатът е премиум кола, която никога няма да разбереш, че я искаш, преди да си я пробвал. Първият Gran Turismo модел се появи преди три години. Серия 5 GT изглеждаше като повдигната на крик Серия 5 с по-особена задница. Сега баварците отново ни карат да гледаме втренчено и да се почесваме по главите. Вторият опит за перфектен по размери и функционалност модел се казва Серия 3 GT. Това е хечбек на Серия 3 седан, който трябва да намери нова пазарна ниша в средния клас премиум автомобили, да се хареса и да се продава достатъчно добре.
BMW Серия 3 GT няма нищо общо със седан или комби. По-точно той надвишава всичките им качества. Нещо кото мутирал член от семейството, страдащ от гигантизъм. Целта на модела е да привлече клиенти, които да го ползват всестранно, без да се лишават от естетиката на купе. Той е значително по-дълъг, по-висок и по-широк от Серия 3 комби, междуосието му също е по-дълго, но въпреки това изглежда ниско и динамично. От пръв поглед прави впечатление изразителната и агресивна предна част с мощна бъбрековидна решетка и страхотни двойни фарове със светлинни пръстени и LED акцентиращи светлини. Четирите врати без рамки на прозорците, снижаващата се линия на покрива, огромният заден багажник с активно крило и издължените L-образни светлини са типични пропорции на едно спортно купе, но в същото време загатват и за висока функционалност. Спойлерът ми направи приятна изненада, въпреки че се издига автоматично при скорост над 110 км и се прибира под 70 км/ч, чрез натискането на бутон може да го изкарате/приберете, когато си поискате.
Защо Gran Turismo? Според името автомобилът е предназначен за дълго пътуване. Може би това е причината той да е с 200 мм по-дълъг от Серия 3 комби, като общата му дължина е точно 4824 мм. Колесната му база е 2920 мм, или с 110 мм по-дълга, а височината му е 1489 мм - увеличение с 81 мм. Тези цифри са от огромно значение. Отвътре пространството няма нищо общо с досегашните 3-ки. Задните места са получили допълнително 70 мм пространство. Височината е достатъчна, за да могат по-големи деца или по-ниски възрастни да се изправят, без да си ударят главата. Отпред кокпитът е идентичен с този при другите модели Серия 3, но отново прави впечатление огромното пространството. Разбира се, всички по-важни функции са ориентирани към водача. С други думи, пространството в купето създава усещане, че си в Серия 5. Багажникът също е претърпял пълна промяна. Ако са ви заети ръцете, може да го отворите чрез леко подритване на задната броня, а за затваряне просто натискате бутон. Обемът му е 520 л, но ако не са ви достатъчни, махнете двете кори, повдигнете пода, който е с амортисьор, и ги поставете в специално създадено за тях място. При нужда от още място, отстрани се намира лост, които при издърпването му сгъва задните седалки в съотношение 40:20:40, така обемът на багажника нараства на 1600 литра. Щях да забравя, тук е разположен и 12-волтов контакт, с който може да си захранвате всякакви електрически джунджурии.
Всичко дотук е страхотно, но дали Серия 3 Gran Turismo е запазил динамиката и духа на BMW. Карах версия с 2,8-литров 4-цилиндров бензинов агрегат с мощност от 245 к.с. и въртящ момент от 350 Нм. Въпреки значително по-големите размери, колата ускорява впечатляващо. От 0 до 100 км/ч са нужни 6,1 сек. Разбира се, заводският разход от 6,4 л/ 100 км дори с 8-степенния автоматик не успях да го постигна, но и нямах желание. Изминах 400 км, а при средна скорост от 165 км/ч компютърът показа 11,6 л/ 100 км, което е задоволително. Да, при по-висока скорост разходът нараства значително, педалът на газта е супер чувствителен и без проблем моментният разход показва максималната си стойност. Въпреки височината си, с над 200 км/ч моделът се държи стабилно, няма никакво бучене (като в X5 например), единствено трябва да спирате и да чистите стъклото и фаровете от безброй размазани мушици, и то доста често. Разпределението на масата е перфектно - 50:50, управлението е меко и директно, а позицията на седене е висока и създава впечатление, че сте в SUV. От друга страна, Head up дисплеят, който освен скоростта и индикациите на навигацията разпознава и пътните знаци, уредите по централното табло, огромният екран и i-Drive контролерът са позиционирани така, че не се налага да се местите, навеждате, дори да се протягате. Да не забравя и огромните джобове във вратите. За пръв път ми се случва да побера бутилка от 1,5 л във врата. Всичко това прави BMW Серия 3 Gran Turismo перфектен автомобил за дълги пътувания. Цената от 80 700 лв. с ДДС за тази версия не е малка, но пък затова получавате не един, а цели три автомобила в едно – седан, комби, а защо не и SUV.

 
Ключови думи:   bmw, bmw 3, gran turismo
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте