На 82-годишна възраст почина легендарният дизайнер на Porsche Анатолий Лапин

Общи 03 май 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7150 посещения | без коментари

В Германия на 82-годишна възраст напусна живота Анатолий Лапин, оглавяващ дизайнерското ателие на Porsche от 1969 до 1989 г. С майка рускиня и баща германец, бъдещият легендарен дизайнер е роден в Рига. През 1939 г. семейството се преселва в Германия. След войната, току-що завършил училище, Анатолий започва работа в завода на Daimler-Benz в Хамбург и след три години стаж постъпва в уникалната каросерийна школа, където обучавали автомобилни дизайнери и специалисти по каросерии. През 1951 г. семейството емигрира в САЩ, а Анатолий се насочва към Детройт, където в началото на 1952 г. е назначен в General Motors като помощник-инженер в отдела за разработка на каросерии.
„Тогава работехме върху каросерии в три различни класове, които в GM обозначаваха с буквите А, В и С. Буквата А — означава Chevrolet и Pontiac, B — Oldsmobile и Buick, C — Cadillac. Но това беше особен отдел, занимаващ се с „неформални” разработки — като например проекта на спортния автомобил Chevrolet Corvette, на който никой от ръководството на GM не придаваше особено значение. Шеф-дизайнер на Corvette Studio беше американецът с японски произход Лари Шинода, а аз станах шеф-инженер”, спомня си по-късно Анатолий Лапин, като разказва за много от моделите, благодарение на които получава репутацията си на гениален дизайнер.
19 години по-късно е поканен от Porsche и веднага поема длъжността главен дизайнер. Сред неговите произведения са такива модели като 924, 928 и 944.

 
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте