Мико Хирвонен спечели рали „Швеция”

Общи 14 февруари 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2360 посещения | без коментари

Пилотът на Ford Abu Dhabi Team Мико Хирвонен победи в рали „Швеция", първи кръг от световния рали шампионат за 2011 г. Надпреварата ще се запомни като изключително напрегната и интересна до последния момент. В ожесточена борба за златото Хирвонен и Мадс Осберг направиха истинско шоу за феновете на високите скорости. Финландецът успя да спечели всички сутрешни етапи от последния ден на ралито и набра сериозна преднина пред Осберг, преди последната част от състезанието. След почивката асът на Ford намали темпото и позволи на норвежеца да съкрати драстично разликата и преди последния етап тя бе едва 4,9 сек. Финалната отсечка бе т.нар. Power Stage, която влиза в програмата на WRC от този сезон. Заелите първите три места в етапа получават допълнителни точки за класирането в шампионата. В него победител стана Себастиен Ожие, а Мико Хирвонен успя да завърши на 1,6 сек пред Осберг и така триумфрира на откриващото за сезона рали.
Финландецът Яри-Мати Латвата затвърди пълната доминация на Ford по време на ралито, като зае третото място на 34 секунди зад съотборника си Хирвонен. Латвала успя да спечели два следобедни етапа, а завъртане на Себастиен Ожие в 21-вата отсечка му позволи да заеме мястото на французина на подиума.
Куриозна ситуация се разви малко преди последния етап на ралито. Пилотът на Citroen Петер Солберг бе глобен от местната полиция за превишена скорост, а шофьорската му книжка бе отнета. Това даде възможност на навигатора му Крис Патерсън да застане зад волана на DS3 по време на Power Stage. Въпреки опитите си, Патерсън завърши последен на цели 51,2 сек. зад победителя Ожие. Огромното забавяне остави Солберг на пето място в крайното класиране.
Световният шампион Себастиен Льоб не успя да се включи в битката за челото в нито един момент от състезанието. Звездата на Citroen не можа да навакса голямото изоставане, което натрупа във втория ден на ралито. Непрестанния снеговалеж и ролята му на първи пилот и съответно чистач на пистата в отсечките му отреди незавидната шеста позиция на 2,30 мин зад победителя.
Бившият пилот от Формула 1 Кими Райконен направи впечатляващо начало на сезона. Финландецът успя да завърши осми на 7,02 мин от Хирвонен. Въпреки че не бе много бърз през първите два дни от рали „Швеция", Райконен успя да навакса изоставането си, като влезе в топ шест на повечето от етапите вчера и днес.
В третия ден от състезанието американецът Кен Блок спечели наградата за най-дълъг скок Colins Crest, като успя да прелети впечатляващите 37 метра. Призът се връчва от 2009 г. насам и е в памет на загиналия преди четири години в катастрофа с хеликопетер Колин Макрий.


Крайно класиране:
Поз Пилот Автомобил Време/Изоставане
1. Мико Хирвонен Ford Fiesta WRC 3 ч 23 м 56.6 сек
2. Мадс Осберг Ford Fiesta WRC + 6.5 сек
3. Яри-Мати Латвала Ford Fiesta WRC + 34.0 сек
4. Себастиен Ожие Citroen DS3 WRC + 47.7 сек
5. Петер Солберг Citroen DS3 WRC + 1 м 31.2 сек
6. Себастиен Льоб Citroen DS3 WRC + 2 м 30.3 сек
7. Пер Гунар Андерсон Ford Fiesta WRC + 6 м 22.0 сек
8. Кими Райконен Citroen DS3 WRC + 7 м 02.3 сек
9. Матю Уилсън Ford Fiesta WRC + 10 м 11.5 сек
10. Калид Ал Касими Ford Fiesta WRC + 10 м 31.1 сек

 
Ключови думи:   abu dhabi, ford, power stage, wrc
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте