Електромобилът за дълги разстояния на Toyota

Общи 11 март 2014 | Speed-Press.com A- A+ 9945 посещения | без коментари

Toyota обещава автономен пробег над 500 километра за автомобила си с горивна клетка. Сега инженерите на компанията тестват в Германия зареждането на прототипа с водород – което отнема само три минути. От 2015 г. японците ще започнат да доставят на клиентите екологичния седан с мощност 100 кВт (136 к.с.) и цена „под 160 000 лв.“. „Тази техника е по-удобна за шофьорите във всекидневието, както и по-комфортна, отколкото автомобил с батерии“, обяснява ръководителят на разработката Кацухико Хирозе, един от създателите на хибридното задвижване на Toyota. Принципът на работа: автомобилът с водородна клетка черпи ток от химическата реакция между водород и кислород от въздуха. ОК, проблемът с пробега е разрешен, времето за зареждане е кратко – но все още няма станции за зареждане с водород. За тяхното създаване трябва да бъдат инвестирани около 2 млрд.евро – но засега повечето производители планират производството им. Традиционните електромобили с батерии, които се зареждат от електрическата мрежа, се срещат много по-често: „За малки автомобили като Smart и за къси разстояния това е добро решение“, обяснява Вернер Тилмец от Центъра за изследвания на слънчева и водородна енергия в германската провинция Баден-Вюртемберг. „Но колкото е по-голям автомобилът и колкото по-голям автономен пробег трябва да има, толкова по-обосновано е приложението на горивната клетка.“ Според експерта двата типа задвижване няма да бъдат конкурентни, а се допълват взаимно.
Bullshit, преведено максимално културно - „безумие“, - така Елън Мъск нарича автомобилите с горивна клетка. Създателят на Tesla Motors залага на голяма батерия в пода на луксозната Model S. Реакцията на гуруто на сцената на екоавтомобилите е знак за това, че Мъск взима конкуренцията напълно насериозно. Защото при електромобилите с батерии шофьорът трябва да виси до кабела за зареждане и да „прелита“ от станция на станция, а дългото време за зареждане е изнервящо. Един автомобил обаче трябва да бъде максимално гъвкав и удобен както за дълги служебни пътувания, така и за ски-ваканции с багажник на покрива. А това е възможно само с бензин, дизел и... горивна клетка.

 
Ключови думи:   toyota
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте