Toyota пуска FCV още тази година

Общи 12 юни 2014 | Speed-Press.com A- A+ 4795 посещения | без коментари

Toyota започва производството на водородния си автомобил FCV още тази година, въпреки че преди време лансирането му бе насрочено за не по-рано от 2015 г. Обявена е и някаква предварителна цена – 78 000 долара.
До този момент редица компании произвеждат електромобили с горивни клетки, но в общи линии никога не се стига до сериозно серийно производство. Причината е, че тази технология е доста скъпа. Но и първите мобилни телефони бяха с доста високи цени, а виждаме какво се случва сега с технологичния бум. Ако се върнем назад във времето, и случаят с хибрида Prius през 1997-а бе аналогичен – тогава от него бяха произведени едва 300 бройки, а ето че се очаква до края на 2014 г. от завода на Toyota да излязат над 5 млн. екземпляра.
FCV е с електрохимичен генератор, наречен FC Stack. В него водородът се окислява и при този процес се образува енергия, която после се предава към неголям акумулатор, а после – отива към електромотора. Вместо отработили газове, от ауспуха излиза чиста вода. За жалост добивът на водород все още е скъпоструваща процедура. В повечето случаи химическата промишленост днес го извлича от метан или въглища, но този метод не е екологичен. Предполага се, че в бъдеще водородният синтез ще става с помощта на атомни централи или на слънчеви батерии и електролиза на водата.
Друг проблем с водородните автомобили е съхранението на този химичен елемент в резервоар под налягане от 700 атмосфери. Обикновено той е разположен под седалките на втория ред, непосредствено зад задния мост. Toyota обаче е разработила такъв, който би издържал всякаква авария.
Очаква се с едно зареждане FCV да изминава 500 км, но това е само за случаите, в които ще се влачим.


 
Ключови думи:   toyota
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте