DKW Typ FA600 - родоначалник на модерното предно предаване

Общи 21 февруари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2566 посещения | без коментари

Преди 80 години, на 19 февруари 1931-а на Берлинския автосалон IAA преминава дебютът на малолитражния модел DKW Typ FA600 (F 1) с предни водещи колела. Независимо, че първите автомобили с предно предаване се появяват още на границата между XIX-и и XX-и век, именно DKW-Front се смята от мнозина за родоначалник на всички съвременни автомобили с предно задвижване и с напречно разполагане на двигателя. И още нещо, което сега отново се възражда в еко-автомобилите - на първите модели DKW се използва генератор, изпълняващ функцията и на стартер, монтиран директно на коляновия вал, известeн под названието Dynastart.

DKW F1 е правен в периода 1931 – 1932 г в общо 4353 броя, имал е редови, двуцилиндров, двутактов мотор с ходов обем 584 куб.см и мощност 15 к.с. Масата на колата била между 450 и 580 кг в зависимост от типа на купето. Автомобилът развивал скорост до 75 км/ч и разходвал 8 л двутактова смес на 100 км път.

Автомобилната марка DKW възниква в доста смутно за Германия време между двете световни войни и името се разшифрова различно, дори на шега като Dampf-Kraft-Wagen - Парен автомобил, или като Das Kleine Wonder - Малкото чудо и Des Knaben Wunsch - Мечтата на момчето. И донякъде с основание, защото в производствената гама на фабриката имало парни машини и малки двигателчета за велосипеди.

Всъщност автор на името е датският предприемач и инженер Йорген Скафте Расмусен (1878 – 1964 г.), който нарича така през 1916-а фирмата си в саксонския град Чопау. През 1928-а той стартира производство на първите си автомобили DKW в разорилият се тогава завод Deutsche Werke AG, правил дотогава автомобилите D-Wagen.

Първите DKW са с класическото задно задвижване, а целта на Расмусен е била да предложи максимално достъпен автомобил, следваща стъпка в личната моторизация на тези, които преди това са карали мотоциклети DKW. В това време цената на автомобила зависела директно от теглото му, а пътят към намаляването му минавал през по-малките размери и двигател, както и чрез използването на по-малко детайли в задвижването, нещо което пък довело до използването на предното предаване.

В него Расмусен използвал шарнир с равни ъглови скорости, разработен от френския автомобилен конструктор Жан-Албер Грегуар съвместно с Пиер Фену в 1926-а (патент № 628309). Първите три прототипа на модела DKW F1 били построени само за шест седмици още през есента на 1930-а година, но Расмусен нарочно отлага дебюта, изчаквайки берлинската изложба Internationale Automobil-Ausstellung през 1931-а. Расмусен получил достоен отговор на усилията си - автомобилът бил най-евтин на пазара - струвал малко над 2000 райхсмарки.

 
Ключови думи:   dampf, knaben, wagen, wunsch
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте