С Amarok по софийските улици и по поречието на Струма

Общи 21 юни 2011 | Speed-Press.com A- A+ 1855 посещения | без коментари

Продажбите на Volkswagen Amarok стартираха у нас още от началото на май, но успях да се доредя за тест на пикапа едва този уикенд. Явно интересът към този верен спътник на най-трудното рали за високопроходими автомобили в света - „Дакар", бе наистина голям. В брошурата на модела е отбелязано, че участието му там става с минимум спирания за зареждане на гориво, но аз скептично помислих, че това са само думи. Все пак говорим за над 2-тонен пикап с товарна площ от 2,5 кв. м.

Двигателят
Вариантът, който ми попадна, е с 2,0-литровия битурбодизелов мотор с 4MOTION. Моторът е с максимална мощност 163 к.с. при 4000 об./мин и макс. въртящ момент от 400 Нм при 1200-2000 об/мин. Той задвижва задните колела с включване при нужда и на предния мост и понижаващи предавки. Фирменото задвижване на четирите колела, 4MOTION, разпределя по 50% от двигателната сила към всеки от мостовете.
То е съчетано с огромен клиренс от 249 мм (буквално ми се налага да скачам от праговете на пикапа при слизане), със задно зависимо многолистово окачване, а отпред то е независимо с триъгълни двойни напречни носачи. Така че имаме налице всичко, което превръща един автомобил в идеален офроудър.
Силовият агрегат е куплиран с 6-степенна механична предавателна кутия. При потегляне установявам, че предавките се сменят при доста ниски обороти, като още при скорост 60 км/ч и 1500 об/мин вече съм на пета, а при 80 км/ч безгрижно минавам на шеста. Контролните уреди са под формата на три класически кръгли циферблата, като в десния ъгъл на бордовия компютър разбирам, че разполагам и с индикатор за смяна на предавките, указващ на коя скорост съм в момента и съответната необходимост от понижение или повишение. Забелязала съм, че повечето системи от този род лъжат, но в този случай това не беше така. Пътно поведение и удивително нисък разход
Усещам волана не толкова директен, а съединителят е доста твърдичък. Тази версия разполага с два реда клавиши от двете страни на скоростния лост. Отляво са трите бутона - един за включване и на предния мост, един 4х4 и понижаващите предавки, а отдясно съответно - за ESP (електронната стабилизираща програма, с чиято помощ избягваме поднасянето), за включване само на предния мост и асистента за потегляне по наклон, функциониращ само в комбинация с ESP. Той е неизменен помощник при рейд ралитата, тъй като предотвратява връщането автомобила при потегляне по наклон и активира автоматично спирачно действие при спускане.
Първоначално в града ми беше малко трудно да маневрирам с дългия 5254 мм автомобил, чийто диаметър на обратен завой е 12,95 м (все пак скромно, въпреки размерите му). Но съвсем скоро високата шофьорска позиция, отличните спирачки и огромните странични огледала се превръщат в мои съюзници. Да не говорим, че психиката на българина е такава, че видят ли те с малко по-различен от останалите и по-солиден автомобил, шофьорите от съседните ленти стават изключително толерантни. Из софийските улици Amarok отчете разход от 9,6 л/100 км, при каталожни данни за 9,4 - 9,5 л/100 км. Май за първи път ми се случва данните при реални условия отговарят в такава огромна степен на написаното в брошурите.
Не очаквам от Amarok някакви чудеса от храброст на магистралата, факт е, че при включването си неволно забравям, че съм с полутоварна машина и излизам малко тромаво на хоризонта, с което си навличам недоволството на останалите, но по-късно с лекота успявам да вдигна 150 км/ч. Отново според каталозите, Amarok е способен на 181 км/ч на пета предавка, но решавам, че все пак трябва да се съобразявам с правилника. Малко преди спирането ми в Кресненското дефиле, където рафтърите, помъкнали своите канута, оглеждат автомобила с жадно любопитство, бордовият компютър отчита разход от 8,1 л/100 км. (7,0 л/100 км по каталог).
Офроуд възможностите му изпитах и по прашни, тесни, изтърбушени черни селски улици в подножието на Беласица с наклони от порядъка на 60 градуса. Amarok юнашки вземаше острите завои почти като лек автомобил, драпаше по баира като истински участник в „Дакар" и неизменно приковаваше погледите на всички.
Изводът
Amarok предложи интересни за сегмента на еднотонните пикапи решения като Common Rail турбо-дизелови двигатели от последно поколение с двойна турбина, съчетан с най-широката товарна платформа в класа, две системи за задвижване на четирите колела и др. Всичко това превръща модела в желан спътник не само на феновете на офроуда и рафтинга. С възможността си да вози 2,8 т прикачено тегло и 1 т полезен товар при 12% наклон, той няма да изневери и на редовия фермер или търговец. А манипулациите с отварянето и затварянето на товарния леген бяха толкова лесни, че дори не увредиха неподходящо дългия ми маникюр.
Цените за тествания модел започват от 61 410 лв. с ДДС. и варират спрямо избраните екстри.

 
Ключови думи:   volkswagen
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте