Камионите стават автономни от 2025 г.

Общи 23 юли 2014 | Speed-Press.com A- A+ 9880 посещения | без коментари

„Товарният автомобил на бъдещето е Mercedes-Benz и е с автономно управление.” На тази кратка и ясна формулировка се спря д-р Волфганг Бернхард, член на управителния съвет на Daimler AG, описвайки товарния автомобил на бъдещето Mercedes-Benz Future Truck 2025, представен наскоро пред световната общественост. Товарният автомобил е оборудван с високоинтелигентната асистираща система Highway Pilot, която позволява напълно самостоятелно (автономно) управление при движение по магистрала със скорост до 85 км/ч . На участък от автомагистрала A14 близо до Магдебург Daimler Trucks го доказа нагледно и показа камиона на бъдещето при експлоатация в напълно реални пътни ситуации.
Централно място заема свързаността на товарния автомобил с всичко, което го заобикаля:От водача и спедитора до инфраструктурата и другите участници в пътното движение. Наред с впечатляващата демонстрация на технологично надмощие пред погледа настотици представители на медиите, политиката, икономиката и капиталовия пазар Daimler AG проведе конгрес, посветен на бъдещето на товарния транспорт, в който взехаучастие видни експерти. Целта на събитието е продължителна дискусия с участието навсички заинтересовани групи относно рамковите условия за транспорта на бъдещето. Натоварните автомобили с автономно управление се пада главната роля.
Ако бъдат приети скоро законови рамкови условия за автономно управление е възможновъвеждането на пазара на Highway Pilot в средата на следващото десетилетие, смята д-рВолфганг Бернхард.
В своето проучване World Transport Reports експертите на ProgTrans предвиждатувеличаване на транспортните превози в рамките на Европейския съюз с около 20процента в периода от 2008 до 2025 г. Съотношението между транспортните средстваняма да се промени значително. И занапред около 3/4 от всички стоки в ЕС ще сетранспортират по суша. Федералното министерство за транспорт и дигиталнаинфраструктура прогнозира увеличаване на превоза на стоки в Германия от днешните 3,7на почти 5,5 милиарда тона през 2050 г. Ако разходите се понижат, това ще даде импулс запо-голям ръст.
За фирмите за товарен транспорт това важи с още по-голяма сила в условията нанарастващ натиск от страна на конкуренцията и цените. Повишаващите се цени нагоривата и разходите за пътни такси и опазване на околната среда оскъпяват покупката иподдръжката на товарните автомобили. Същевременно водачи с висока квалификация сесрещат все по-рядко.
Mercedes-Benz и днес заема челна позиция при асистиращите системи в товарните автомобили във всички браншове. Новият „прозорлив“ темпомат Predictive Powertrain Control (РРС) свързва в мрежа информацията за топографията и маршрута със силовото предаване и така осигурява още по-икономично управление на товарния автомобил. В следващите години при товарните автомобили ще навлязат допълнителни и силно подобрени асистиращи системи. Комуникирайки помежду си, те дават възможност в бъдеще автомобилът да бъде управляван без намесата на водача, особено по автомагистрали и на далечни разстояния. Високоинтелигентната асистираща система Highway Pilot е съпоставима с автопилот и това я прави най-добре развитата форма на автономна мобилност днес.
Комуникиращите помежду си товарни автомобили имат нужда от по-малкадистанция за безопасност, т.е. по-малък участък от пътя. Намалява опасността отзадръстване, а с това и свързаните с него разходи. Намаленият риск от пътни инцидентиби могъл да доведе до по-изгодни застрахователни премии, тъй като се минимизиратчовешките грешки, причиняващи инциденти. С Highway Pilot се повишава значително оценката за професионалните качества на водача. Системата не само освобождава водача от монотонните дейности, но и му освобождава време за изпълнението на задачи, които сега се извършват от например диспонентите. Това дава възможност за кариерно развитие от обикновен водач до мениджър Така професията водач на товарен автомобил става по-атрактивна – затова автономното управление е едно от решенията на проблема с недостига на водачи.Видео

 
Ключови думи:   Mercedes-Benz
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте