Гласовите команди също разсейват

Общи 08 октомври 2014 | Speed-Press.com A- A+ 21175 посещения | без коментари

Автомобилните компании влагат доста средства за разработването на гласов контрол над системите с идеята по този начин да намалят разсейването на шофьора. Дали на практика обаче е така? Електронни асистенти като Siri на Apple Inc., които производителите започнаха да инсталират в колите от 2013 г., обаче поглъщат не по-малко внимание от бутоните, сочи изследване на фондацията AAA за пътна безопасност, подпомогнато от университета в Юта.
Проведените тестове са със симулатор, използващ Siri за изпращането на текстови съобщения, постове във Facebook и попълване на календара със срещите. Участниците са отбелязали 4 от 5 възможни точки от използваната скала за ментална ангажираност, докато ползват въпросния асистент, което е по-голямо натоварване, отколкото вдигането на мобилен телефон или смяна на радиостанция. Три от виртуалните катастрофи на симулатора са се случили по време на експеримента, като две от тях са станали, докато е ползван асистентът Siri.
В проучването са участвали и професори по психология. Те сравняват случаите с четенето на текстове и „внезапната слепота по невнимание“, иначе казано – очите на шофьора гледат през челното стъкло, ръцете са на волана, но той или тя остава абсолютно изненадан от автомобила пред него.
Изследването не сравнява директно цялостния риск от гласовия контрол с този при ползването на други системи. Умственото натоварване е просто един от факторите при разсейване. Проучване на Американската национална администрация по пътна безопасност NHTSA показва, че рискът да попаднеш в катастрофа е тройно по-голям, когато шофьорът свали ръце от волана, а очите му не следят пътя.
Освен цитираната система Siri експериментът е тествал и други известни - Toyota Entune, Ford Sync и Chevrolet MyLink. Резултатите тук варират доста – тази на японците е отбелязала 1,7 пункта натоварване на мозъка при скала от 5 точки.
Цитираните резултати не са окончателни, тъй като NHTSA смята да разшири изследването и то да покрие клетъчните телефони, мобилните устройства и др. с цел да отговори на големия въпрос - сравнението между тъчскрийна, бутоните и гласовите команди – кое е най-безопасно.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте